Så startade Ölandsförfattarna

Vid ett besök på restaurang Kalk i Löttorp på norra Öland hösten 2019 började vi fundera på ett forum för öländsk litteratur och de öländska författarna. Vid sidan av de litterära sällskapen, och med fokus på moderna berättare i skiftande genrer, tänkte vi att en samlande punkt för författare med anknytning till Öland troligen skulle fylla en, förhoppningsvis, efterlängtad funktion.

Efter att ha smugit i gång lite försiktigt har vi nu stuckit ut hakan och tror oss bemästra det stora intresset som genast sköljde över oss, inte minst från massmedialt håll. När Svensk Bokhandel, boktugg.se, Barometern, Ölandsbladet och Ölandsmagazinet med flera skrev om idén förstod vi att behovet fanns. Redan de första veckorna fick vi 400 följare på vår Facebooksida.

Under Ölands Skördefest 2021 arrangerade vi vårt första publika event med rubriken ”Berättarafton i missionshuset”. Gissa hur stolta vi var när så fina premiärgäster som författarna Johan Theorin och Johanna Mo kom till Sandvik? Det blev två magiska kvällar med starka öländska berättelser.

Tänk vad en god idé kan sätta i gång! Charlotte Sirc och Elisabeth Öhman startade Ölandsförfattarna 2019. Foto: Josefine Sirc.

Vad vill Ölandsförfattarna?

Förutom att kallas solens och vindarnas ö är Öland en kreativ samlingspunkt för människor som arbetar med kultur. Kanske är det ljuset, lugnet och naturen som inspirerar? Är det kanske vattnet som omger ön, både i Kalmarsund och i Östersjön, örnarna som seglar, alvarsmarkerna med sina blommande lavar, stenmurarna, väderkvarnarna eller kroppkakorna? Oavsett vilket, här finns inspirationen!

Öland har ett värdefullt kulturarv och berättartraditionen har djupa rötter i flera olika genrer med storheter som Margit Friberg, Anna Rydstedt och Erik Johan Stagnelius. Bland nu verksamma författare på Öland finns bland andra Lennart Sjögren, Barbro Lindgren och Anders Johansson. Nu vill vi låta de nya moderna rösterna omfamna den gamla berättartraditionen genom att skapa ett forum för litteraturen och de öländska författarna.

Vi genomför idén på olika sätt:

Evenemang

I form av temasatta evenemang där författare med anknytning till Öland presenterar sina författarskap. Givetvis bjuder vi in den litteraturintresserade allmänheten till att lyssna på berättelserna.

Nätverkande

Fysiska nätverksträffar för författare med anknytning till ön.

Utbildning

Kurser, workshops, presentationer, utbildningsdagar, litteraturrundor etc.

Det är vi som står bakom Ölandsförfattarna

Elisabeth Öhman har en bakgrund som copywriter, frilansjournalist och fri skribent. Numera är hon författare på heltid och har gett ut romantrilogin Drottningklockan, Renässansringen och Pärlbroschen (Bokförlaget SOL, MiMa Förlag, LB Förlag, WAPI) som baseras på den äventyrlige urmakaren Aron Petterssons upplevelser. Dessutom finns faktareportageböckerna Svenska Ostron – havets juveler (Votum) och Helgmålsringning – en klang i folkdjupet (Votum) samt antologin Novellhotellet (Marwa Förlag) i bibliografin. I september 2023 utkommer en dokumentär berättelse om mordbränderna på norra Öland (Bookstrap Publishing). Vid sidan av skrivandet är hon företagare och sitter i styrelserna för Författarcentrum Syd och Öland Kust till Kust Intresseförening. Elisabeth bor i byn Gillberga på norra Öland med sin man och deras två hundar. https://elisabethohman.se

Foto: Maria Nilsson

 

Charlotte Sirc driver textbyrån Versalis AB som erbjuder förlag och författare lektörs- och redaktörstjänster samt översättningstjänster från engelska till svenska med uppdragsgivare som Ordberoende förlag och Norstedts förlag. Lotta har en fil. mag i engelska och engelsk litteratur från Stockholms universitet och har ett förflutet som gymnasielärare i engelska och svenska. Lotta är diplomerad lektör, utbildad i Ann Ljungbergs Litterära Konsulter, och hon är medlem i Översättarcentrum. I september 2019 gavs hennes bokprojekt När mammor dör ut på Ordberoende förlag, en antologi med 31 kvinnors erfarenheter om att mista sin mamma. Våren 2022 kommer romanen Han köpte min tystnad ut på samma förlag, Mimmi Kovaceviks starka uppväxtskildring skriven av Lotta. Sedan barnsben har Lotta tillbringat somrarna i Djupvik på norra Öland och hon är numera deltidsboende i Sandvik.

https://versalis.se

Foto: Jini Sofia Lee