2024

Nyhetsbrev 1/24/20240530

Hej kära vänner och Ölandsförfattare!

Här kommer en varm hälsning från Ölandsförfattarna!

Tänk att redan fem år har passerat sedan vi startade nätverket 2019. Våra evenemang har blivit så uppskattade, vilket vi tackar så mycket för!

Här är en uppdatering av årets planering:

Nätverk eller förening?

I vårt förra nyhetsbrev, som kom i december 2023, berättade vi om våra funderingar på att utveckla nätverket Ölandsförfattarna genom att söka samarbete med fler aktörer. Det bottnade i erfarenheten av att nätverk inte har möjlighet att söka bidrag för evenemang på samma sätt som en förening har. Vi funderade då över om nästa steg var att göra om Ölandsförfattarna till en förening. Även om vårt eget arbete varit såväl tidskrävande som ideellt, kunde vi i så fall fortsätta genomföra evenemang med tonvikt på öländsk litteratur och samtidigt ha möjlighet att kunna arvodera inbjudna författare och moderatorer.

Över vintern har vi funderat ännu mer. Hur skulle framtiden te sig? Skulle vi återigen leverera litterära upplevelser på Ölands Litteraturdag och Författardagen på Ölands Museum Himmelsberga eller skulle vi avveckla, pausa eller utveckla?

Då hände det här:

Vid sidan av våra respektive författarskap hade vi kläckt idén om ett gemensamt skrivprojekt med tonvikt på öländsk spänning. Vi formade karaktärer, byggde en handling och skrev synopsis på en deckarserie som utspelar sig på norra Öland. Och fick ett tvåbokskontrakt med Bokfabriken! Det betyder att större delen av året ägnas åt att skriva fram berättelsen i detta otroligt spännande projekt. Första delen i den nya serien kommer nästa sommar.

Mot bakgrund av det insåg vi att tiden för att driva Ölandsförfattarna minskade och därigenom mognade vårt beslut fram. Lösningen blev en kompromiss:

Kristina Sjögren, författare med ölandsanknytning och som har funnits med på våra evenemang, visade intresse för att bilda en förening med fokus på öländsk litteratur. Vi tre, Kristina, Elisabeth och Lotta, träffades bland annat på Bokmässan i Göteborg i höstas för att prata om hur en föreningsidé skulle kunna utformas. Nu har den blommat ut och Ölands Litterära förening är bildad med Kristina Sjögren som ordförande, Elisabeth Öhman som sekreterare och Sveriges Författarförbunds ordförande, ölandsanknutna författaren Grethe Rottböll som ledamot. Lotta Sirc medverkar i rollen som moderator och föreläsare i föreningens kommande evenemang som nu är på planeringsstadiet. Vi är jätteglada för detta och hoppas givetvis att Ölands Litterära förening blir en succé!

Vad händer med Ölandsförfattarna då?

Jo, vi blir kvar som nätverk även om vi drar ner på ambitionsnivån. Vi gör evenemang som anpassas efter tid och möjlighet framöver. Vi är givetvis öppna för förslag och kan så klart anlitas av kulturutövare, så har du en idé – kontakta oss!

Och om du vill veta mer om vad Ölandsförfattarna står för och vad vi har genomfört sedan starten 2019 – kika på vår webbsida ölandsförfattarna.se och följ oss gärna på Instagram och Facebook.

Vi önskar dig en härlig lässommar – givetvis med böcker av öländska författare som sällskap i hängmattan!

Många glada hälsningar från

Elisabeth Öhman, Gillberga och Lotta Sirc, Sandvik

2023

Nyhetsbrev december 2023

Hej kära vänner och Ölandsförfattare!

Här kommer en julhälsning från Ölandsförfattarna!

Visst har snön redan glittrat vackert vit här uppe på norra ön, men nu har vi plusgrader och barmarken är täckt av stora vattenpölar. Kanske blir det en grön jul i år, och det går ju bra det med, eller hur! Kanske blir det äntligen lite tid för vila och för att läsa alla böcker som väntar där i högen på sängbordet.

Vi vill gärna tacka dig som har hängt med oss under året och summera vad Ölandsförfattarna har fokuserat på.

Här är en sammanfattning av årets evenemang:

9 juni

Litterär busstur runt norra Öland

Vi har i två års tid fått äran att arrangera Ölands Litteraturdag i samarbete med Författarcentrum Syd. I år satsade vi på en litterär busstur där det lokala bussbolaget Silverstrands bekväma turistbuss tog oss runt norra ön. Medan de vackra vyerna passerade förbi presenterade vi ett urval av öländska författarskap och texter, allt från historiska romaner till genrelitteratur, barnböcker, poesi och fackböcker. På turen följde två eminenta gästspeakers, Leo Eriksson, slottsfogde på Solliden och fd stadsarkitekt i Borgholm, som berättade om badortsstaden Borgholm ur ett litterärt perspektiv och författaren Kristina Sjögren som berättade om våra öländska poeter. Här är författarna som nämndes under turen:

Olaus Magni, Rolf Nilsson, Tove och Hanna Folkesson, Gustaf af Geijerstam, Thekla Engström, Margit Friberg, Johan Theorin, Johanna Mo, Jan Mårtenson, Daniel af Wåhlberg, Barbro Lindgren, Ivar-Lo Johansson, Anna Winberg Sääf, Anna-Karin Andersson, Birgitta Trotzig, Wilhelm Moberg, Verner von Heidenstam, Anders Johansson, Hanna Hallberg, Carl von Linné, August Strindberg, Pav Johnsson, Erik Johan Stagnelius, Anna Rydstedt och Lennart Sjögren.

Eftermiddagen fortsatte med fördjupande litterära samtal med författarna Monika Fagerholm, Fredrik Loberg och Sofia Hedman i trädgården vid Drottning Victorias Hotell och Vilohem. En mycket lyckad dag i strålande solsken och med många Ölandsförfattare bland åhörarna.

27 juli

Författardag på Ölands Museum Himmelsberga

Även Författardagen på Himmelsberga genomfördes för andra året i rad. I år fick vi inviga den nybyggda scenen där våra gästande författare Anders Johansson, Anna Winberg Sääf, Louise Körnung, Kristina Sjögren och Leo Eriksson berättade om sina författarskap. Dessutom fick vi besök av Anna Jacobson och Elin Jonsson från Borgholms bibliotek och Anna Mellergård från Litteraturnod Vimmerby samt ett välkommet improvisationsbesök av Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll. Vid bokborden fanns förutom ovanstående författare även Sanna MacDonald, Bernt Wiede, Anita Winblad och Lotta Hellström. En mycket fin dag i både sol och regn och med så många besökare att Kaffestugan sålde slut på alla goda bullar!

28 oktober

Borgholm bibliotek fyller 40 år

Det var dags att fira födelsedag och Ölandsförfattarna var självklart glada gäster på 40-årskalaset. Vi föreläste på temat ”Att skriva om Öland” där vi berättade om öländska författarskap genom tiderna. Vi erbjöd även skrivworkshop där besökarna fick skriva en kort berättelse utifrån en bild samt speedcoaching där man kunde få feedback på en kortare text samt tips på hur man kan utveckla texten vidare. Dagen blev välbesökt med aktiviteter för både barn och vuxna. Nu ser vi fram emot 50-årskalaset!

Vad händer 2024?

Planerna för nästa års evenemang är redan i gång och vi presenterar dem i våra sociala medier så snart de är klara. Under tiden funderar vi på det här:

Nätverk eller förening?

Kanske ska vi utveckla nätverket Ölandsförfattarna genom att söka samarbete med fler aktörer? Då ett nätverk inte har möjlighet att söka bidrag för evenemang på samma sätt som en förening har, så funderar vi över om nästa steg är att forma om Ölandsförfattarna till en förening. På så sätt kan vi fortsätta genomföra evenemang med tonvikt på öländsk litteratur. Vad tycker du om den idén? Mejla oss gärna dina tankar – de hjälper oss att se hur vårt forum för författare som skriver med anknytning till Öland kan formas framöver.

Ölandsförfattarna blir Ölandsförfattare

Vi som driver Ölandsförfattarna, Elisabeth Öhman och Charlotte Sirc, kommer verkligen att få göra skäl för nätverkets namn när vi nu utvecklar våra respektive författarskap och inleder ett gemensamt skrivprojekt i form av kriminalromaner som utspelar sig på norra Öland. Vi har fått ett tvåboksavtal med förlaget Bokfabriken och kommer att ägna större delen av året till att forma karaktärer och handlingar i detta otroligt spännande projekt. Första boken i den nya serien kommer våren 2025.

Vill du veta mer om Ölandsförfattarna?

Om du vill veta mer om vad vi står för och vad vi har genomfört sedan starten 2019 – kika på vår webbsida och följa oss gärna i sociala medier.

Tills vi ses och hörs igen önskar vi dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Många hälsningar från

Lotta Sirc, Sandvik och Elisabeth Öhman, Gillberga

 

Nyhetsbrev juli 2023

Hej alla vänner!

Ölandsförfattarnas sommarprogram rullar vidare och här kommer lite kort information om våra kommande evenemang. Närmast välkomnar vi dig till vår:

Författardag på Ölands Museum Himmelsberga

Torsdag den 27 juli är det återigen dags för Författardagen på Ölands Museum Himmelsberga. Författardagen sker i Ölandsförfattarnas regi i samarbete med Litteraturnod Vimmerby, Författarcentrum Syd, Ölandsklubben och Ölands Museum Himmelsberga.

Författare med ölandsanknytning finns vid bokbord på innergården för försäljning och signering från kl 11. Scenprogrammet startar kl 12. Medverkande på scenen är:

Anders Johansson, poet, författare och fotograf och en mycket produktiv författare som kommer att berätta om sitt skrivande och sina äventyr på Öland.

Anna Winberg Sääf som presenterar sin nyutkomna thriller SYD. Boken utspelar sig på Öland och är uppföljaren till NORD, båda skrivna tillsammans med Katarina Ekstedt.

Anna Mellergård från Litteraturnod Vimmerby som kommer att lyfta Barbro Lindgrens nystartade Loranga-museum i anslutning till Himmelsberga.

Louise Körnung som i maj debuterade med sin historiska roman Självporträtt och samtalar kring boken med moderator Kristina Sjögren.

Kristina Sjögren, fd ordförande i Författarcentrum Syd och doktor i genusvetenskap, som har skrivit boken Kvinnokungen om Drottning Kristina och nu arbetar med uppföljaren. I ett samtal modererat av Charlotte Sirc.

Leo Eriksson, slottsfogde på Solliden och fd stadsarkitekt i Borgholm, som kommer att göra en historisk odyssé över utvalda öländska författarskap.

Anna Jakobson och Elin Jonsson från Borgholms bibliotek som fokuserar på temat ”Barn på Öland” med tonvikt på skolbiblioteken och synen på barn och läsning.

Vi ser fram emot att ses på Himmelsberga den 27 juli! Fika/lättare lunch finns att köpa i Kaffetorpet. Fri entré och parkering!

Vill du boka ett bokbord? Som författare eller litterär aktör är du välkommen att boka ett bokbord för givande nätverkande med besökare och författarkollegor, försäljning och signering. Anmäl ditt intresse på info@olandsforfattarna.se så skickar vi mer info.

Borgholms bibliotek firar 40 år

I höst jubilerar Borgholms bibliotek och Ölandsförfattarna är inbjudna den 28 oktober att medverka med en skrivworkshop med drop-in under dagen samt ett samtal med temat ”Att skriva om Öland”.

Mer detaljer kommer!

Några ord om Författarturen på Ölands Litteraturdag

Den 9 juni genomfördes Ölands litteraturdag på Drottning Victorias vilohem i Borgholm.

Ölandsförfattarna fick förtroendet att inleda dagen med en rullande författartur längs stenkusten på norra Öland där vi berättade om öländska författarskap kryddade med anekdoter och historiska inspel.

Efter författarturen fortsatte dagen på Drottning Victorias vilohem med författarmingel och fördjupande litterära samtal med kända författare där temat var att ”ge röst åt det ohörda”.

Ölands litteraturdag arrangerades av Författarcentrum Syd i samarbete med Ölandsförfattarna, Litteraturnod Vimmerby, Författarcentrums sakprosasektion Minerva samt med stöd av Borgholms kommun, Svenska Akademin och Kulturrådet.

Vi hoppas att ni vill följa med framöver i vår strävan att synliggöra öländska författarskap!

Med hälsningar från Elisabeth Öhman och Charlotte Sirc, grundare av Ölandsförfattarna 2019.

 

Nyhetsbrev maj 2023

Hej alla Ölandsförfattare!

Det lider mot sommar och vi är så glada att få presentera vårt sommarprogram för er. Den allra

första inkörningsperioden över och vi känner att vår fina plattform och syfte med Ölandsförfattarna börjar sätta sig. Framför allt är det så oerhört roligt att vi får ett så fint bemötande och blir välkomnade var vi än vänder oss. Det är stort för oss! Tack alla ni som hjälper oss med att lyfta öländsk kultur och litteratur!

Vi har filat på vår vision och kommit fram till att:

”Ölandsförfattarnas syfte är att samla författare som skriver med anknytning till Öland.

 Vi gör det genom att arrangera litterära evenemang där kreativa möten mellan författare och     läsare är det vi brinner för.”

Förutom att presentera sommarprogrammet nedan vill vi passa på att påminna om att vi gärna lägger upp författarpresentationer på de som vill i våra sociala kanaler. Skicka en bild på dig och din bok och ange bokens titel, förlag, utgivningsår och ISBN så lägger vi upp inom kort.

Länk till vårt förra nyhetsbrev från mars månad där vi berättar mer om presentationerna:

https://ölandsförfattarna.se/wp-content/uploads/2022/03/OF-Nyhetsbrev-nr-1-mars-2022-konverterad.pdf

Det känns fantastiskt att vi får vara med och arrangera årets två författardagar på Ölands museum Himmelsberga. Den 21 juli kommer fyra finfina författare med anknytning till Öland och föreläser mellan kl 13 och 17. Biljetterna kostar 250 kr och du bokar via info@olandsforfattarna.se

Är någon av er författare intresserad av att boka ett bokbord den 22 jul kl 11-17 mejlar ni oss på info@olandsforfattarna.se. Skriv några rader om dina böcker och din anknytning till Öland. I returmejlet får du information om hur du betalar. Avgiften är 250 kr inklusive moms för ett bord hela dagen. Ett ypperligt tillfälle att träffa författarkollegor och läsare i en härlig miljö!

Sist hittar ni också Ölandsbladets inlägg om Ölandsförfattarnas besök på Borgholms bibliotek fredagen den 13 maj.

Vi önskar er en härlig fortsättning på sköna maj och hoppas vi får tillfälle att ses i sommar!

Många hälsningar

Lotta och Elisabeth 

ÖLANDSFÖRFATTARNAS SOMMARPROGRAM 2022

Historisk vandring i Borgholm

Borgholms slottsruin – Vita villan – Drottning Victorias hotell & vilohem

Fredag 17 juni kl 12-13

Ölandsförfattarna i samarbete med Sollidens slottsfogde Leo Eriksson och Författarcentrum Syd

Författardagar på Ölands Museum Himmelsberga

Kaffestugan

Torsdag 21 juli kl 13-17

Möt författarna Anna Winberg Sääf, Nina Lekander, Jenny Clevström och Sanna Mac Donald.

Eva Forssell och Anna Jakobson från Borgholms bibliotek berättar bl a om Ölandsrummet

Bokförsäljning och signering

Biljetter á 250 kr inkl kaffe med hembakat bokas via info@olandsforfattarna.se

Författardagar på Ölands Museum Himmelsberga

Trädgården

Fredag 22 juli kl 11-17

Bokbord med författare som skriver med anknytning till Öland

Mingla och prata litteratur! Gratis entré!

Författare som vill delta bokar bord á 250 kr inkl moms via info@olandsforfattarna.se

Sommarmarknad

Sandviks hamn

Torsdag 28 juli kl 10-16

Ölandsförfattarna med silversmed Birgitta Andersson, designer Ö-hänget

Bokbord och signering

Litterär salong på Ölands skördefest

Vita villan, Drottning Victorias hotell & vilohem, Borgholm

Lördag 1 oktober kl 14-16

Möt en aktuell författare i anrik miljö

Introduktion av Sollidens slottsfogde Leo Eriksson

Biljetter á 150 kr bokas via info@olandsforfattarna.se

Länk till inlägg i Ölandsbladet 21 maj 2022:

https://www.olandsbladet.se/kultur/olandsforfattarna-skapar-moten-kring-litteratur/

—————————————————————–

2022

NYHETSBREV December 2022

Hej alla Ölandsförfattare!

Nyåret står för dörren och vi ser tillbaka på ett fantastiskt år med Ölandsförfattarna. Vi märker att öländsk litteratur uppmärksammas mer och mer och vi är stolta över att vara en del i den processen. Vi har nu närmare sjuhundra följare på Facebook – tack alla ni som hjälper oss med att lyfta öländsk kultur och litteratur!

Så här inför det nya året vill vi, förutom att sammanfatta 2022, även ta tillfället i akt att presentera 2023 års program, som vi redan är i full gång med att planera. Det är med glädje vi kan berätta att vårt fina samarbete med Författarcentrum Syd fortsätter och att vi även nästa sommar kommer att samarbeta om Ölands Litteraturdag. Vi kommer också att upprepa förra sommarens stekheta evenemang – Författardagen på Ölands Museum Himmelsberga.

Som en fin julklapp har Ölandsförfattarna fått 5 000 kr i bidrag av Ölandsklubbens Ölandsfond som vi tackar så mycket för. Pengarna kommer väl till pass i vårt fortsatta arbete med att stärka öländsk litteratur och kultur sommaren 2023. Stort tack till Ölandsklubben!

Vi är också glada för all uppmärksamhet i media, speciellt tack till Svensk Bokhandel, boktugg.se, Barometern, Radio P4 Kalmar och Ölandsbladet. De hjälper oss att sprida budskapet om att nätverket Ölandsförfattarna samlar författare som skriver med anknytning till Öland.

Sammanfattning av Ölandsförfattarnas program 2022:

13 maj

Borgholms bibliotek

Ölandsförfattarna besöker Borgholms bibliotek

17 juni

Ölands Litteraturdag på Drottning Victorias hotell & vilohem

Ölandsförfattarna i samarbete med Författarcentrum Syd, Litteraturnod Vimmerby och Borgholms kommun

Guidad litterär promenad med Sollidens slottsfogde Leo Eriksson och Elisbaeth Öhman

Författarsamtal med Kristina Sjögren, Hanna Hallgren, Mimmi Kovacevic och Charlotte Sirc

Moderatorer Tove Folkesson, Gabriella Håkansson och Anna Winberg Sääf

2 juli

Poesi på Öland

Poesifestival med Litteraturnod Vimmerby och Anna Rydstedt-sällskapet

Ölandsförfattarna medverkar som volontärer vid poeten Lennart Sjögrens lada i Byxelkrok

21 juli

Författardag på Ölands Museum Himmelsberga i Ölandsförfattarnas regi

Författarframträdanden av Anna Winberg Sääf, Nina Lekander, Jenny Clevström och Sanna Mac Donald.

Eva Forssell och Anna Jacobson från Borgholms bibliotek berättar om Ölandsrummet

Bokbord med försäljning och signering av 18 författare som skriver med anknytning till Öland

28 juli

Sommarmarknad i Sandvik

Ölandsförfattarna med silversmed Birgitta Andersson, designer av Ö-hänget

Bokbord och signering

24 september

Bokmässan i Göteborg

Presentation av Ölandsförfattarna i Litterära Konsulters monter

EVENEMANG 2023 (som hittills är planerade)

9 juni

Ölands Litteraturdag i samarbete med Författarcentrum Syd

Författarsamtal, signeringar

27 juli

Författardag på Ölands Museum Himmelsberga

Författarintervjuer på scenen och möjlighet att hyra bokbord för försäljning och signering av författare med anknytning till Öland.

Hösten

Nätverksträff på Öland

Nätverksträff för verksamma författare med Ölandsanknytning

Allra sist vill vi passa på att påminna om att vi gärna lägger upp författarpresentationer på dig som vill i våra sociala kanaler. Skicka en bild på dig och din bok och ange bokens titel, förlag, utgivningsår och ISBN så lägger vi upp inom kort.

Länk till vårt nyhetsbrev från mars månad 2022 där vi berättar mer om presentationerna:

https://ölandsförfattarna.se/wp-content/uploads/2022/03/OF-Nyhetsbrev-nr-1-mars-2022-konverterad.pdf

Vi önskar er ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Många hälsningar

Lotta Sirc och Elisabeth Öhman

 

NYHETSBREV MAJ 2022

Hej alla Ölandsförfattare!

Det lider mot sommar och vi är så glada att få presentera vårt sommarprogram för er. Den allra första inkörningsperioden över och vi känner att vår fina plattform och syfte med Ölandsförfattarna börjar sätta sig. Framför allt är det så oerhört roligt att vi får ett så fint bemötande och blir välkomnade var vi än vänder oss. Det är stort för oss! Tack alla ni som hjälper oss med att lyfta öländsk kultur och litteratur!

Vi har filat på vår vision och kommit fram till att:

”Ölandsförfattarnas syfte är att samla författare som skriver med anknytning till Öland.

Vi gör det genom att arrangera litterära evenemang där kreativa möten mellan författare och läsare är det vi brinner för.”

Förutom att presentera sommarprogrammet nedan vill vi passa på att påminna om att vi gärna lägger upp författarpresentationer på de som vill i våra sociala kanaler. Skicka en bild på dig och din bok och ange bokens titel, förlag, utgivningsår och ISBN så lägger vi upp inom kort.

Länk till vårt förra nyhetsbrev från mars månad där vi berättar mer om presentationerna:

https://ölandsförfattarna.se/wp-content/uploads/2022/03/OF-Nyhetsbrev-nr-1-mars-2022-konverterad.pdf

Det känns fantastiskt att vi får vara med och arrangera årets två författardagar på Ölands museum Himmelsberga. Den 21 juli kommer fyra finfina författare med anknytning till Öland och föreläser mellan kl 13 och 17. Biljetterna kostar 250 kr och du bokar via info@olandsforfattarna.se

Är någon av er författare intresserad av att boka ett bokbord den 22 jul kl 11-17 mejlar ni oss på info@olandsforfattarna.se. Skriv några rader om dina böcker och din anknytning till Öland. I returmejlet får du information om hur du betalar. Avgiften är 250 kr inklusive moms för ett bord hela dagen. Ett ypperligt tillfälle att träffa författarkollegor och läsare i en härlig miljö!

Sist hittar ni också Ölandsbladets inlägg om Ölandsförfattarnas besök på Borgholms bibliotek fredagen den 13 maj.

Vi önskar er en härlig fortsättning på sköna maj och hoppas vi får tillfälle att ses i sommar!

Många hälsningar

Lotta och Elisabeth

ÖLANDSFÖRFATTARNAS SOMMARPROGRAM 2022

Historisk vandring i Borgholm

Borgholms slottsruin – Vita villan – Drottning Victorias hotell & vilohem

Fredag 17 juni kl 12-13

Ölandsförfattarna i samarbete med Sollidens slottsfogde Leo Eriksson och Författarcentrum Syd

Författardagar på Ölands Museum Himmelsberga

Kaffestugan

Torsdag 21 juli kl 13-17

Möt författarna Anna Winberg Sääf, Nina Lekander, Jenny Clevström och Sanna Mac Donald.

Eva Forssell och Anna Jakobson från Borgholms bibliotek berättar bl a om Ölandsrummet

Bokförsäljning och signering

Biljetter á 250 kr inkl kaffe med hembakat bokas via info@olandsforfattarna.se

Författardagar på Ölands Museum Himmelsberga

Trädgården

Fredag 22 juli kl 11-17

Bokbord med författare som skriver med anknytning till Öland

Mingla och prata litteratur! Gratis entré!

Författare som vill delta bokar bord á 250 kr inkl moms via info@olandsforfattarna.se

Sommarmarknad

Sandviks hamn

Torsdag 28 juli kl 10-16

Ölandsförfattarna med silversmed Birgitta Andersson, designer Ö-hänget

Bokbord och signering

Litterär salong på Ölands skördefest

Vita villan, Drottning Victorias hotell & vilohem, Borgholm

Lördag 1 oktober kl 14-16

Möt en aktuell författare i anrik miljö

Introduktion av Sollidens slottsfogde Leo Eriksson

Biljetter á 150 kr bokas via info@olandsforfattarna.se

Länk till inlägg i Ölandsbladet 21 maj 2022:

https://www.olandsbladet.se/kultur/olandsforfattarna-skapar-moten-kring-litteratur/

Ölandsförfattarna  Jarlsgatan  2  387 70 Löttorp ölandsförfattarna.se  info@olandsforfattarna.se

facebook: olandsforfattarna1  instagram: _olandsforfattarna_

————————————————————————————————————————————–

2021

ÖF Nyhetsbrev nr 1 mars 2022-konverterad

NYHETSBREV MARS 2022

Hej alla ölandsförfattare!

Välkommen till vårt nyhetsbrev som du får därför att du antingen har varit i kontakt med oss tidigare, eller för att vi gärna vill sprida våra nyheter till dig som har anknytning till Öland genom ditt författarskap. Här är våra nyheter:

Äntligen har vi lanserat vår fina webbsida www.ölandsförfattarna.se Lite strul hör till så här i början, men vi är så nöjda med resultatet. Webbsidan är Ölandsförfattarnas ”nav” och det är här du kan läsa mer om vår verksamhet och följa med i uppdateringar om kommande evenemang. Tack till vår webbutvecklare Anita Tingskull för att sidan blev så fin!

Vi marknadsför oss även på Facebook och Instagram och vårt senaste tema på sociala medier är öländska miljöer. Många av oss som skriver väljer skrivplats med omsorg, och vi vill gärna tipsa om inspirerande platser på Öland med det lilla extra.

Evenemang våren och sommaren 2022

Vårens evenemang är fortfarande på planeringsstadiet, men vi avslöjar gärna att vi arbetar på ett författarmöte i Vita Villan vid Drottning Victorias Vilohem i Borgholm. Vi är så glada att samarbeta med Leo Eriksson, slottsfogde på Solliden och före detta stadsarkitekt i Borgholm. Tillsammans kommer vi att ordna ett strålande fint evenemang i fantastiskt vackra och anrika lokaler med koppling till litteratur och kultur. Mer information med datum, som troligen blir i maj månad, kommer inom kort i sociala medier och på webbsidan.

En oerhört rolig nyhet är att Författarcentrum Syd vill inleda ett samarbete med Ölandsförfattarna. Planer inför sommaren har redan inletts och vi kommer att hålla i några av programpunkterna under deras evenemang ”Författares sommardagar”, som i år har landat på Öland helgen 17-19 juni. Tack Gabriella Håkansson, ny sekreterare i FC Syds styrelse, för din fina förfrågan!

Ölandsförfattarnas dagar på Ölands Museum Himmelsberga är inbokade den 21 och 22 juli. Missa inte det! Vi har redan fått fler intresseförfrågningar från spännande ölandsförfattare som vill medverka på scenen. Det kommer att bli två jättefina dagar och så fort vi har mer på plats lägger vi ut information om våra gäster. Vi ser fram emot att ses i juli!

Den 27 juli är den årliga sommarmarknaden i Sandvik och självklart deltar Ölandsförfattarna! Kom förbi Sandviks hamn och denna välarrangerade marknad med genuint hantverk, godsaker och böcker. Vi ser fram emot att träffas och prata litteratur och skrivande!

Har du och din bok en tydlig koppling till Öland?

Vi vill också lära känna er Ölandsförfattare och planerar att lägga ut presentationer för de som vill, i våra sociala medier. Har du och din bok en tydlig koppling till Öland? Mejla din presentation till oss!

  • Skriv en kort presentationstext om din koppling till Öland och din bok på max 100 ord.
  • Skriv texten i jag-form i Wordformat eller direkt i mejlet.
  • Bifoga max en författarbild på dig eller din bok, i jpg-format. Bilden ska vara minst 1200 pixlar bred och helst i liggande format. Kom ihåg att ange fotografens namn.
  • Ange bokens titel, förlag, utgivningsår och ISBN.
  • Text och bild mejlas till info@olandsforfattarna.se
  • I ärenderaden på mejlet anger du ”Författarpresentation” och namn.
  • Fackböcker och litterära böcker är välkomna.
  • Ölandsförfattarna har inte möjlighet att lägga upp ett obegränsat antal presentationer vilket vi ber dig ha förståelse för.

Många hälsningar från Charlotte Sirc och Elisabeth Öhman

Ölandsförfattarna  Jarlsgatan  2  387  70 Löttorp ölandsförfattarna.se  info@olandsforfattarna.se

facebook: olandsforfattarna1  instagram: _olandsforfattarna_

Ölandsförfattarna är ett publikt forum för författare med anknytning till Öland och som skriver med inspiration av Öland. Forumet startades av Charlotte Sirc och Elisabeth Öhman 2019. Tanken är att föra ut och stärka den öländska kulturen, skapa gemenskap mellan författare och att öka kontakten mellan författare och läsare. Vi är ingen förening utan just ett öppet forum.

Tack för att du följer oss! Tveka inte att höra av dig om du har önskemål eller tips om vad du vill ta del av i vårt forum. Enklast är genom att svara på det här mejlet. Detta går naturligtvis att säga upp om man inte önskar prenumerera på brevet, svara på detta mejl så ordnar vi det.

Vi följer Dataskyddsförordningens regler för behandling av personuppgifter. Vår Integritetspolicy finns på www.ölandsförfattarna.se