Ölandsförfattarna skapar möten kring litteratur

posted in: Ölandsbladet, PRESS | 0
– Det kreativa mötet är det viktigaste.
Öland • Publicerad lördag 10:00 • Uppdaterad lördag 14:18

Det säger Charlotte Sirc, som tillsammans med Elisabeth Öhman ligger bakom Ölandsförfattarna, ett forum för litteratur med Öland som gemensam nämnare.

– Vi vill skapa evenemang där författare får träffa varandra, möta läsare och prata litteratur.

Under året kommer man att genomföra en historisk vandring i Borgholm med besök i Vita villan, författardagar på Himmelsberga, sommarmarknad i Sandviks hamn och litterär salong på Ölands skördefest.

Fakta

Författardagar på Himmelsberga

Torsdag 21 juli: Möt författarna Anna Winberg Sääf, Nina Lekander, Jenny Clevström och Sanna MacDonald. Eva Forssell och Anna Jacobsson från Borgholms bibliotek berättar bland annat om Ölandsrummet.

Fredag 22 juli: Bokbord med författare som skriver med anknytning till Öland

Förutom arbetet med att skapa evenemang arbetar Elisabeth Öhman och Charlotte Sirc med sina egna bokprojekt.

Elisabeth Öhman är författare på heltid och har hittills gett ut romanerna Drottningklockan, Renässansringen och Pärlbroschen (Bokförlaget SOL, MiMa Förlag, LB Förlag, WAPI) faktareportageböckerna Svenska Ostron – havets juveler och Helgmålsringning – en klang i folkdjupet (Votum) samt antologin Novellhotellet (Marwa Förlag).

Senare i år är tanken att Elisabeth Öhman ska ge ut true-crimeboken ”Blåeld”, som handlar om mordbränderna på norra Öland.

Charlotte Sirc driver textbyrån Versalis AB som erbjuder förlag och författare lektörs- och redaktörstjänster samt översättningstjänster från engelska till svenska med uppdragsgivare som Norstedts/Tiden förlag.

Under våren är Charlotte aktuell med romanen ”Han köpte min tystnad”, Mimmi Kovaceviks uppväxtskildring skriven av Charlotte Sirc.

– Vi har också ett samarbetsprojekt. Tanken är att vi ska ge ut en spänningsserie som utspelas på norra Öland, berättar de.

– I huvudrollen ska vi ha en handlingskraftig dam.

Fakta

Ölandsförfattarna

Ett forum för öländsk litteratur och de öländska författarna.

Initiativtagare är Elisabeth Öhman och Charlotte Sirc.

Kenth Jönsson

Charlotte Sirc och Elisabeth Öhman är initiativtagare till Ölandsförfattarna. Foto: Alvin Boberg

Lämna ett svar