Så startade Ölandsförfattarna

Vid ett besök på restaurang Kalk i Löttorp på norra Öland hösten 2019 började vi fundera på ett forum för öländsk litteratur och de öländska författarna. Vid sidan av de etablerade, litterära sällskapen, och med fokus på moderna berättare i skiftande genrer, tänkte vi att en samlande punkt för författare med anknytning till Öland troligen skulle fylla en, förhoppningsvis, efterlängtad funktion.

Efter att ha smugit i gång lite försiktigt har vi nu stuckit ut hakan och tror oss bemästra det stora intresset som genast sköljde över oss, inte minst från massmedialt håll. När Svensk Bokhandel, boktugg.se, Barometern, Ölandsbladet och Ölandsmagazinet med flera skrev om idén förstod vi att behovet fanns. Redan de första veckorna fick vi 400 följare på vår Facebooksida. Vintern 2023 har den siffran stigit till närmare 700 följare.

Under Ölands Skördefest 2021 arrangerade vi vårt första publika event med rubriken ”Berättarafton i missionshuset”. Gissa hur stolta vi var när så fina premiärgäster som författarna Johan Theorin och Johanna Mo kom till Sandvik? Det blev två magiska kvällar med starka öländska berättelser.

Tänk vad en god idé kan sätta i gång! Charlotte Sirc och Elisabeth Öhman startade Ölandsförfattarna 2019. Foto: Josefine Sirc, Sandviks hamn.

Vad vill Ölandsförfattarna?

Förutom att kallas solens och vindarnas ö är Öland en kreativ samlingspunkt för människor som arbetar med kultur. Kanske är det ljuset, lugnet och naturen som inspirerar? Är det kanske vattnet som omger ön, både i Kalmarsund och i Östersjön, örnarna som seglar, alvarsmarkerna med sina blommande lavar, stenmurarna, väderkvarnarna eller kroppkakorna? Oavsett vilket, här finns inspirationen!

Öland har ett värdefullt kulturarv och berättartraditionen har djupa rötter i flera olika genrer med storheter som Margit Friberg, Anna Rydstedt och Erik Johan Stagnelius. Bland nu verksamma författare på Öland finns bland andra Lennart Sjögren, Barbro Lindgren och Anders Johansson. Nu vill vi låta de nya moderna rösterna omfamna den gamla berättartraditionen genom att skapa ett forum för litteraturen och de öländska författarna.

Vi genomför idén på olika sätt:

Evenemang

I form av temasatta evenemang där författare med anknytning till Öland presenterar sina författarskap. Givetvis bjuder vi in den litteraturintresserade allmänheten till att lyssna på berättelserna.

Nätverkande

Fysiska nätverksträffar för författare med anknytning till ön.

Utbildning

Kurser, workshops, presentationer, utbildningsdagar, litteraturrundor etc.

Vilka evenemang har vi genomfört?

Vi startade som sagt ovan under Ölands Skördefest hösten 2021 med Berättarafton i Missionshuset i Sandvik där författarna Johan Theorin och Johanna Mo berättade om sina författarskap inför utsålda hus. Säsongen 2022 arrangerade vi en guidad, litterär stadsvandring i samband med Ölands Litteraturdag där vi var samarbetspartner till Författarcentrum Syd. Det var också premiär för Författardagen på Ölands Museum Himmelsberga, en fin dag med inbjudna författare både på scenen och vid bokborden. Författardagen upprepades sommaren 2023 med ännu fler författare på scenen och vid bokborden. VI gjorde även en guidad, litterär bussrundtur runt norra Öland där vi berättade om öländska författarskap genom tiderna.

Därutöver har vi gästat olika evenemang som Poesi på Öland, Öland Spirar och Borgholms bibliotek 40 år där vi bland annat berättat ännu mer om öländska författarskap, haft skrivworkshop och erbjudit speedcoachning.

Det är vi som står bakom Ölandsförfattarna

Elisabeth Öhman är författare på heltid och har gett ut cosy crime-trilogin Drottningklockan, Renässansringen och Pärlbroschen som är baserade på den äventyrlige urmakaren Aron Pettersson och är skapad i skrivarlyan i byn Gillberga på norra Öland där Elisabeth bor tillsammans med sin familj. Utöver trilogin har hon skrivit faktareportageböckerna Svenska Ostron – havets juveler, Helgmålsringning – en klang i folkdjupet, antologin Novellhotellet samt den dokumentära berättelsen Blåeld om mordbränderna på norra Öland. Med en bakgrund som skribent, copywriter och frilansjournalist driver hon företaget Sender Public Relations AB, och är bland annat aktiv som ordförande i Öland Kust till Kust Intresseförening och vice ordförande i Författarcentrum Syd.

START

Foto: Maria Nilsson

 

Charlotte Sirc driver textbyrån Versalis AB som erbjuder förlag och författare lektörs- och redaktörstjänster samt översättningstjänster från engelska till svenska med uppdragsgivare som Ordberoende förlag och Norstedts förlag. Lotta har en fil. mag i engelska och engelsk litteratur från Stockholms universitet och har ett förflutet som gymnasielärare i engelska och svenska. Lotta är diplomerad lektör, utbildad i Ann Ljungbergs Litterära Konsulter, och hon är medlem i Översättarcentrum. I september 2019 gavs hennes bokprojekt När mammor dör ut på Ordberoende förlag, en antologi med 31 kvinnors erfarenheter om att mista sin mamma. Våren 2022 kommer romanen Han köpte min tystnad ut på samma förlag, Mimmi Kovaceviks starka uppväxtskildring skriven av Lotta. Sedan barnsben har Lotta tillbringat somrarna i Djupvik på norra Öland och hon är numera deltidsboende i Sandvik.

https://versalis.se

Foto: Jini Sofia Lee